Μαιευτικη


Είναι μεγάλη μου χαρά όταν ένα ζευγάρι με επιλέγει σαν ιατρό στην περίοδο της κύησης και της γέννησης του παιδιού τους. Με την στενή παρακολούθηση και την προσωπική επαφή προσπαθώ να απομακρυνθούν οι ανησυχίες του ζευγαριού σχετικά με την υγεία του μωρού τους κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης και του τοκετού. Η παρακολούθηση της εγκύου γίνεται με τρισδιάστατο υπέρηχο ( 3-D UltrasoundVoluson P6 από την σειρά Voluson της General Electric, ο οποίος είναι σχεδιασμένος ειδικά για την εγκυμοσύνη και για τις γυναίκες. Οι δυνατότητες του τρισδιάστατου υπέρηχου είναι πάρα πολλές σε σύγκριση με το απλό δισδιάστατο υπερηχογράφημα ( 2-D Ultrasound ).


Στην αρχή της εγκυμοσύνης ( 5τη – 6τη  εβδομάδα ) με τον τρισδιάστατο υπέρηχο υπάρχει δυνατότητα  διάγνωσης όχι μόνο της σωστής θέσης του σάκου στην μητριαία κοιλότητα ( και διαφορετική διάγνωση της εξωμήτριας κύησης ) άλλα και του φύλου του εμβρύου με την μέθοδο του Ramzi με έως και 70% ευαισθησία.

Ο έλεγχος στην 11τη - 13τη εβδομάδα της κυήσης έχει τεραστία σημασία για την πορεία της εγκυμοσύνης. «Πιστεύω ότι όλα είναι προβλέψιμα από την αρχή της εγκυμοσύνης» λέει ο καθηγητής κ. Κύπρος Νικολαΐδης ( King’s College School of Medicine,Λονδίνο ) ο «πατέρας» της αυχενικής διαφάνειας.

Ανακαλύπτοντας τις πιθανές επιπλοκές ακόμη από την 11τη - 13τη εβδομάδα της εγκυμοσύνης  που μπορούν να αναπτυχτούν στο δεύτερο και τρίτο τρίμηνο όπως προεκλαμψία, πρόωρος τοκετός, πρόωρη αποκόλληση του πλακούντα, υπολειπόμενη ανάπτυξη του εμβρύου, σακχαρώδης διαβήτης και Μακροσωμία του εμβρύου, έχουμε την δυνατότητα να τα αναστρέψουμε με διάφορες ενέργειες του πρέπει να γίνουν ακόμη από την 13τη - 14τη εβδομάδα της κύησης.

Προγεννητικός  έλεγχος για σύνδρομο  Dawn στην 11τη-13τη εβδομάδα εγκυμοσύνης ( αυχενική διαφάνεια, PAPP-A test ): 

Γίνονται  αναλυτικές μετρήσεις:

o   στο κεφαλουραίο μήκος (CRL)

o   στο πάχος της αυχενικής διαφάνειας (Nuchal translucency-NT)

o   στην παρουσία και το μέγεθος του ρινικού οστού (nasal bone)

o   μετρήσεις με Color και Power Doppler της αιματικής ροής του φλεβώδους πόρου του εμβρύου (Ductus venosus) και σε αλλά αγγεία του ήπατος

o   στον καρδιακό ρυθμό και συχνότητα 

o   στην έλλειψη παλινδρόμησης της ροής στην τριγλώχινα βαλβίδα της καρδιάς του εμβρύου.


Διάγνωση εμβρυϊκών ανωμαλιών ( έλεγχος εμβρυϊκής ανατομίας ) στην 11 -13 εβδομάδα της κύησης.

Γίνεται αναλυτικά υπερηχογραφικός έλεγχος για τις παρακάτω ανωμαλίες:

  • Σοβαρές ανωμαλίες της καρδιάς
  • Διαφραγματοκήλη
  • Εξόμφαλος
  • Μεγακύστη
  • Ανωμαλία body stalk (Υπερηχογραφικά ευρήματα είναι τα σοβαρού βαθμού ελλείμματα του κοιλιακού τοιχώματος, η σοβαρή κυφωσκολίωση και ο βραχύς ομφάλιος λώρος με μονήρη ομφαλική αρτηρία )
  • Σκελετικές δυσπλασίες
  • Ακρανία / ανεγκεφαλία
  • Διάταση των κοιλιών του εγκεφάλου
  • Ολοπροσεγκεφαλία
  • Δισχιδής ράχη ( ΙΤ )
  • Γαστρόσχιση
  • Μικρογναθία
  • Cleft palate ( abnormal retro nasal triangle 3-D Ultrasound )

Η πρόγνωση για προεκλαμψία ( early, middle, late preeclampsia ), ενδομήτρια υπολειπόμενη ανάπτυξη εμβρύου (IUGR) και ενδομήτριο θάνατο γίνεται με μέτρηση των αντιστάσεων στις μητριαίες αρτηρίες ακόμη στην αρχή της εγκυμοσύνης ( Uterine artery Doppler ). Όταν η αντιστάσεις είναι αυξημένες συστήνεται θεραπεία με ασπιρίνη, η οποία είναι αρκετά αποτελεσματική.

Η πρόγνωση για πρόωρο τοκετό γίνεται με την μέτρηση του μήκους του τραχήλου της μήτρας. Όταν βρεθεί μειωμένο μήκος συνιστάται θεραπεία με προγεστερόνη κολπικά.

Υπερηχογράφημα δευτέρου τρίμηνου. Τι επιπλέον προσφέρει η τρισδιάστατη απεικόνιση των οργάνων του εμβρύου;

Αναλυτική διερεύνηση για διάταση των κοιλιών του εγκεφάλου, του προσώπου ( cleft lip, cleft palate ), της σπονδυλικής στήλης και των πλευρών του θώρακα, της πλάτης για δισχιδή ράχη, των χεριών και των πατουσών του εμβρύου.

Υπερηχογράφημα τρίτου τρίμηνου. Το επόμενο απαραίτητο υπερηχογράφημα γίνεται μεταξύ 28ης και 32ης εβδομάδας, προκειμένου να ελεγχθούν η ανάπτυξη και η προβολή του εμβρύου, ο όγκος του αμνιακού υγρού και η κατάσταση του πλακούντα.

Η εκτίμηση της ροής των μητριαίων αγγείων και η κατάταξη της κύησης σε υψηλού κινδύνου ( επί παθολογικών ροών ) για εμφάνιση υπολειπόμενης ενδομήτριας ανάπτυξης ή προεκλαμψίας απαιτεί την εντατικότερη παρακολούθηση της εγκυμοσύνης.


ΑΜΝΙΟΠΑΡΑΚΕΝΤΗΣΗ! Ρίσκο αποβολής! Καλώς ήρθατε στο μέλλον! Μάθετε ότι υπάρχει και άλλη πιο ασφαλής μέθοδος διάγνωσης – λέγεται ΜΗ ΕΠΕΜΒΑΤΙΚΟΣ ΠΡΟΓΕΝΝΗΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ!

Εδώ και πολλά χρόνια είναι γνωστό στους επιστήμονες ότι κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης στο αίμα της μητέρας κυκλοφορούν κύτταρα του μωρού της (cell-free fetal DNA).
Χάρη στην επιστήμη και στην τεχνολογία τώρα πλέον είναι δυνατόν αυτά τα κύτταρα να εντοπίζονται και έτσι να μπορεί να εξετάζεται το DNA του εμβρύου για διαφορές χρωμοσωμικές ανωμαλίες.
ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ΑΥΤΗ ΕΞΕΤΑΣΗ;
Γίνεται με απλή εξέταση αίματος της εγκύου ακόμη και από την 9η εβδομάδα της κύησης. Είναι απολύτως ασφαλής όσο για την μητέρα τόσο και για το μωράκι, επειδή αποφεύγεται το ρίσκο αποβολής ή φλεγμονής που υπάρχει στην αμνιοπαρακέντηση. Τα αποτελέσματα είναι γνωστά περίπου 10 ημέρες μετά όταν γίνεται η βασικότερη υπερηχογραφική εξέταση για την αυχενική διαφάνεια και την ανατομία του εμβρύου.
ΠΟΣΟ ΑΚΡΙΒΕΣ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΣΤ;
Το τεστ έχει πολύ μεγάλη ευαισθησία( φτάνει μέχρι και 99 % για το σύνδρομο Down).Έχει γύρω στο 1% πιθανότητα για λάθος θετικά ή αρνητικά αποτελέσματα, τα οποία μπορούν να καλυφθούν από αναλυτική υπερηχογραφική εξέταση την 13η εβδομάδα της κύησης ή μαζί με τον ιατρό σας να προχωρήσετε σε αμνιοπαρακέντηση. Είναι γεγονός ότι με το μη επεμβατικό προγεννητικό τεστ ο αριθμός των αμνιοπαρακεντήσεων παγκοσμίως έχει ελαττωθεί δραματικά.
ΜΕΓΑΛΟ ΟΦΕΛΟΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΗΤΕΡΑ!
Με το τεστ αυτό έχουν βρεθεί αρκετά περιστατικά μητέρων με καρκίνο σε αρχόμενο στάδιο, τα οποία έχουν θεραπευτεί επιτυχώς χωρίς να διακοπεί η κύηση!
Panorama και MaterniT21 PLUS είναι τα δυο non-invasive prenatal test (NIPT) στην Ελλάδα. Συζητήστε με το ιατρό σας ποιο τεστ είναι κατάλληλο για σας!
ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ!


ΑΡΘΡΑ

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Ο ΔΙΑΒΗΤΗΣ ΤΗΣ ΚΥΗΣΗΣ; ΠΟΙΕΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΕΧΟΥΝ ΑΥΞΗΜΕΝΟ ΚΙΝΔΥΝΟ;


ΤΑ ΑΝΤΙΦΛΕΓΜΟΝΩΔΗ ΦΑΡΜΑΚΑ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ ΥΠΟΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑ!