μαστΟς


Ας νικΗσουμε τον καρκΙνο του μαστοΥ!

 

Η αλήθεια είναι ότι δεν γνωρίζουμε πώς δημιουργείται ο καρκίνος του μαστού. Τις περισσότερες φορές η διάγνωση γίνεται όταν εμφανιστούν συμπτώματα όπως πόνος, ψηλαφητή μάζα άνω του ενός  εκατοστού, αλλαγή στην εμφάνιση του δέρματος, διογκωμένοι λεμφαδένες στις μασχάλες. Ο καρκίνος υπάρχει όμως ακόμη και πριν να μπορέσει η γυναίκα να τον ψηλαφήσει μόνη της! Ο καρκίνος που ανιχνεύεται νωρίς έχει εξαιρετική πρόγνωση! Γι’αυτό είναι τόσο σημαντικό να γίνονται προληπτικές εξετάσεις.

Ψηφιακή μαστογραφία. Τι είναι;

Η ψηφιακή μαστογραφία είναι σαν την απλή μαστογραφία με την διαφορά ότι η ψηφιακή μαστογραφία αποθηκεύεται στον υπολογιστή σε ηλεκτρονική μορφή.  

Πόση ακτινοβολία έχει μια μαστογραφία; Με τα μοντέρνα μηχανήματα η ακτινοβολία μιας μαστογραφίας είναι 0.4 mSv,ενώ για παράδειγμα  οι πολίτες στην Αμερική ( σύμφωνα με ανακοινώσεις της American cancer society) δέχονται 3 mSv ακτινοβολία από το φυσικό τους περιβάλλον κάθε χρόνο. Δηλαδή όταν μια γυναίκα κάνει μαστογραφία, δέχεται τέτοια δόση ακτινοβολίας που θα είχε δεχτεί φυσιολογικά από το περιβάλλον της για περίπου 7 εβδομάδες.

Μια καινούργια μέθοδος μαστογραφίας είναι η tomosynthesis ή 3D mammography. Σ‘αυτήν την εξέταση γίνονται πολλές ακτινογραφίες χαμηλής δόσης ακτινοβολίας η μια δίπλα στην άλλη. Μετά ένα ειδικό πρόγραμμα στον υπολογιστή τις μετατρέπει σε τρισδιάστατη εικόνα. Έχει περισσότερη ακτινοβολία από την απλή μαστογραφία, αλλά προσφέρει  περισσότερες πληροφορίες και λεπτομέρειες.

Υπερηχογραφική απεικόνιση μαστών.

Η προληπτική μαστογραφία είναι βασική για την εντόπιση του καρκίνου του μαστού, αλλά  δεν είναι αρκετά ευαίσθητη μέθοδος διάγνωσης σε γυναίκες με πυκνούς μαστούς. Σ΄αυτές τις περιπτώσεις ο υπέρηχος μαστών έχει μεγαλύτερη ευαισθησία και βοηθά στην διαφορική  διάγνωση, στον  προσδιορισμό του σταδίου της νόσου, καθώς και στην εύκολη βιοψία της μάζας. Η διάγνωση του καρκίνου και η διαφορική διάγνωση γίνεται  με μεγάλη ακρίβεια όταν γίνεται σταδιοποίηση των ευρημάτων σύμφωνα με το καινούργιο σύστημα ταξινόμησης BI-RADS του Αμερικανικού Κολεγίου  Ακτινολογίας.

Η μαγνητική τομογραφία (MRI) δεν χρησιμοποιείται για πρόληψη λόγω του αυξημένου  κόστους της.


 

Καρκίνος του μαστού- τρεις λέξεις που συμβολίζουν ανεξέλεγκτο φόβο, πανικό και θάνατο.

Θέλω να ξέρετε ότι δεν είστε μόνοι και ότι υπάρχουν πολλοί επιστήμονες που έχουν αφιερώσει την ζωή τους ούτως ώστε αυτό να αλλάξει. Και αυτό πραγματικά έχει αλλάξει!

Σήμερα ο καρκίνος του μαστού θεραπεύεται πλήρως!

Αρκεί να βρεθεί νωρίς!

Το μόνο που χρειάζεται είναι να εξεταστείτε!
Μην φοβάστε την εξέταση!

Μην αφήσετε ο φόβος να αλλάξει για πάντα την ζωή σας!

Μην αφήσετε ο καρκίνος να στερήσει τους ανθρώπους που αγαπάτε!
Εξεταστείτε, φέρτε την μαμά σας για εξέταση, μιλήστε με την καλύτερη σας φίλη για την πρόληψη!
Έτσι κάθε μια από εσάς θα βοηθήσει να σωθούν τρεις ζωές! Και άλλες τρεις, και άλλες τρεις…!
Ο πόλεμος κατά του καρκίνου του μαστού δεν πρέπει να σταματά ποτέ!
Δώστε ευκαιρία στον εαυτό σας!


ΑΡΘΡΑ

ΕΙΔΙΚΟΙ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΑΝΤΖΕΛΙΝΑΣ ΤΖΟΛΙ ΝΑ ΑΦΑΙΡΕΣΕΙ ΤΑ ΓΕΝΝΗΤΙΚΑ ΤΗΣ ΟΡΓΑΝΑ!