ΓυναικολογΙα


 

Μετά από σχεδόν δέκα χρόνια προϋπηρεσία, ως ειδικός, πιστεύω πως το μυστικό της επιτυχίας μιας θεραπείας είναι η σωστή διάγνωση και η προσαρμογή της θεραπείας σύμφωνα με την προσωπικότητα της ασθενούς  μου.

Χειρουργικές επεμβάσεις. Είμαι εξοικειωμένη με όλα τα είδη των γυναικολογικών επεμβάσεων όπως κοιλιακή υστερεκτομή, κολπική υστερεκτομή, πλαστική του αιδοίου, πλαστική διόρθωση της κυστεοκήλης και ορθοκήλης, χειρουργικές επεμβάσεις στα εξαρτήματα της μήτρας ( ωοθήκες και σάλπιγγες ) λαπαροσκοπικές επεμβάσεις στης σάλπιγγες ( εξωμήτρια κύηση ) και στις ωοθήκες, λαπαροσκοπική θεραπεία της ενδομητρίωσης, λαπαροσκοπική υστερεκτομή, και μικροεπεμβάσεις ( διαγνωστική και θεραπευτική απόξεση, διακοπή εγκυμοσύνης, Loop τραχήλου της μήτρας, διαγνωστική και επεμβατική υστεροσκόπηση).


Στο ιατρείο μου εξετάζω όλες τις ασθενείς μου με τρισδιάστατο υπέρηχο ( 3-D Ultrasound )  Voluson P6 από την σειρά Voluson της General Electric, ο οποίος είναι σχεδιασμένος ειδικά για τις ανάγκες των γυναικών. Οι δυνατότητες του τρισδιάστατου υπέρηχου είναι πάρα πολλές σε σύγκριση με το απλό δισδιάστατο υπερηχογράφημα ( 2-D Ultrasound):

Ινομυώματα της μήτρας. Με τον τρισδιάστατο υπέρηχο γίνεται όχι μόνο σωστή μέτρηση του μέγεθους και του όγκου αλλά και απεικόνιση της ακριβούς θέσης των ινομυωμάτων στην κοιλότητα της μήτρας. Αυτό έχει τεράστια σημασία για την αντιμετώπιση ( χειρουργική αφαίρεση του ινομύωματος ή συντηρητική αντιμετώπιση ) και ειδικά σε γυναίκες με υπογονιμότητα.Πολύποδας ενδομητρίου. Με τον τρισδιάστατο υπέρηχο επιταχύνεται η ξεκάθαρη απεικόνιση της φόρμας, του μεγέθους, της βάσης του πολύποδα, το οποίο βοηθά στην απόφαση του είδους της χειρουργικής αφαίρεσης ώστε να μειωθούν οι υποτροπιάσεις ( απόξεση ή υστεροσκοπική αφαίρεση ) και η θεραπεία να είναι αποτελεσματική.

Κύστεις και καρκίνο των ωοθηκών. Κάθε μάζα στις ωοθήκες μπορεί να ελεγχτεί σε πολλαπλές τομές για την ακριβέστερη διαφορική διάγνωση της κακοήθειας.

 

Ανωμαλίες της μήτρας. Οι ανωμαλίες της μήτρας είναι πολλαπλές και έχουν μεγάλη σημασία στις γυναίκες με αυτόματες αποβολές και υπογονιμότητα. Μόνο με τρισδιάστατο υπερηχογράφημα και MRI είναι δυνατή η διάγνωση του μεγέθους του διαφράγματος που διασχίζει την κοιλότητα της μήτρας και του είδους της ανωμαλίας. Η υπερηχογραφική απεικόνιση  πριν το χειρουργείο είναι πολύ σημαντική για την σωστή και ασφαλή διόρθωση της ανωμαλίας κατά την διάρκεια της υστεροσκοπικής αφαίρεσης του διαφράγματος.

Ενδομήτριο σπιράλ. Η λανθασμένη τοποθέτηση του ενδομητρίου σπιράλ κρύβει ρίσκο όχι μόνο για αιμορραγίες, φλεγμονή ή διάτρηση της μήτρας αλλά και για ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη. Η δυνατότητα του τρισδιάστατου υπερηχογραφήματος να απεικονίζει την κοιλότητα της μήτρας και ένα σωστά τοποθετημένο σπιράλ μέσα σ΄αυτήν δίνει ασφάλεια στην ασθενή για την μέθοδο αντισύλληψης που έχει επιλέξει.

 


 ΣΟΝΟ-ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΙΑ( ΥΔΡΟΣΟΝΟΓΡΑΦΙΑ): Η σονοϋστερογραφία η οποία μπορεί να γίνει στο ιατρείο είναι διακολπικό υπερηχογράφημα ( με 2-D και 3-D Ultrasound ) με την έγχυση φυσιολογικού ορού στην ενδομήτρια κοιλότητα προκειμένου να διαταθεί. Η σονοϋστερογραφία είναι μια σχετικά νέα εξέταση ρουτίνας, η οποία χρησιμοποιείται πολύ, ιδιαίτερα στις ΗΠΑ αλλά και στην Ευρώπη για να επιτυγχάνονται καλύτερα διαγνωστικά αποτελέσματα ακόμη και για την διερεύνηση των σαλπίγγων. Διάφορες βιβλιογραφικές μελέτες έχουν αναδείξει σχεδόν την ίδια ευαισθησία μεταξύ υστεροσκόπησης και σονοϋστερογραφίας  με εξίσου καλά διαγνωστικά αποτελέσματα ενώ είναι λιγότερο επίπονη, πιο οικονομική και χωρίς επιπλοκές.


 

Τεστ Παπανικολάου (τεστ ΠΑΠ,Test PAP). Το Τεστ ΠΑΠ είναι μια από τις σημαντικότερες εξετάσεις στο ιατρείο. Πάρα πολύ σημαντικό είναι η σωστή λήψη του δείγματος, η οποία είναι εντελώς  ανώδυνη! Το τεστ ΠΑΠ δείχνει όχι μόνο τις δυσπλασίες και τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας αλλά και την ορμονική κατάσταση της γυναίκας και την βακτηριακή χλωρίδα του κόλπου και του τράχηλου.


 

Κολπίτιδα και Τραχηλίτιδα. Η φυσιολογική χλωρίδα του κόλπου παίζει πάρα πολύ σημαντικό ρόλο όχι μόνο στην καθημερινότητα και τη υγιεινή της γυναίκας αλλά και  στην σεξουαλική υγεία του ζευγαριού. Οι χρόνιες φλεγμονές του κόλπου και του τράχηλου, οι όποιες δεν έχουν θεραπευτεί μπορούν να προκαλέσουν υποτροπιάζουσες ουρολοιμώξεις και φλεγμονές στην μήτρα και στην πύελο αλλά και δυσπλασία στον τράχηλο της μήτρας. Θεραπεύοντας τη γυναίκα προστατεύεται και ο σύντροφος από μακροχρόνια προβλήματα με το ουροποιητικό του σύστημα ( χρόνια προστατίτιδα και καρκίνο του προστάτη).

Γνωρίζοντας τα προβλήματα που μπορούν να εμφανιστούν μακροπρόθεσμα, στο ιατρείο δίνεται πολύ μεγάλη βάση στην θεραπεία της κολπίτιδας και της τραχηλίτιδας με επιτυχία έως και 98% των περιπτώσεων.


HPV λοίμωξη. Η αντιμετώπιση της έχει σχέση με την βαρύτητα της βλάβης και την ηλικία της γυναικάς και είναι συντηρητική (φαρμακευτική) ή χειρουργική ( LOOP ). Ξέροντας ποιες σοβαρές επιπτώσεις μπορεί να έχει μια χειρουργική μερική αφαίρεση του τράχηλου της μήτρας σε μια κοπέλα που δεν έχει γεννήσει όπως ανεπάρκεια του τράχηλου και πρόωρος τοκετός, γίνονται προσπάθειες οι ήπιες βλάβες να αντιμετωπιστούν συντηρητικά με τοπικές κολπικές θεραπείες, βιταμίνες, συμπληρώματα διατροφής για ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος  και ομοιοπαθητική με πολύ καλά αποτελέσματα στις περισσότερες περιπτώσεις.


ΑΡΘΡΑ

ΑΛΛΑΖΩ ΤΡΟΠΟ ΣΚΕΨΗΣ : ΑΠΟ «ΦΟΒΑΜΑΙ ΝΑ ΕΞΕΤΑΣΤΩ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΜΟΥ ΒΡΟΥΝ ΚΑΤΙ!» ΣΕ « ΘΕΛΩ ΝΑ ΕΞΕΤΑΣΤΩ ΓΙΑΤΙ ΦΟΒΑΜΑΙ ΜΗΠΩΣ ΕΧΩ ΚΑΤΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΤΟ ΞΕΡΩ!» ΤΟ ΤΕΣΤ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ!!!


ΤΟ ΧΑΠΙ ΤΗΣ ΕΠΟΜΕΝΗΣ ΗΜΕΡΑΣ-ΝΑ ΤΟ ΠΑΡΩ;


ΠΡΩΤΟΠΑΘΗΣ ΔΥΣΜΗΝΟΡΡΟΙΑ – ΠΟΥ ΟΦΕΙΛΕΤΑΙ ΚΑΙ ΠΩΣ ΘΑ ΠΟΝΑΩ ΛΙΓΟΤΕΡΟ.


ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ; ΕΛΕΓΞΤΕ ΚΑΙ ΤΗΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΘΥΡΕΟΕΙΔΟΥΣ ΑΔΕΝΑ!


ΚΟΛΠΙΤΙΔΑ , ΟΥΡΟΛΟΙΜΩΞΗ ΚΑΙ ΠΑΡΑΛΙΑ… ΠΟΤΕ ΞΑΝΑ !
ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΧΑΛΑΣΕΤΕ ΤΙΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΣΑΣ!